Enginar
|
Güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Taze yaprak ve köklerinden yapılan hulâsa ve tâze yapraklardan hazırlanan çay, safra çoğaltıcı ve idrar arttırıcı olarak karaciğer hastalıklarında kullanılır. Kanda kolesterini azaltır. Ateş düşürücü ve iştah açıcı tesirleri vardır. Karaciğer ve safra kesesi sağlığını korur. Sindirimi kolaylaştırır. Hasatı, Şubat ayında başlar, Haziran ayının sonuna kadar yetiştirilmesi devam eder. Tercih edilen Enginar çeşidi ‘’Bayrampaşa’’ cinsi enginardır. 12 ay boyunca farklı bölgelerde üretim yapılmaktadır.Kısmi ve taze olarak ocak ayı itibariyle üretim başlar. Nisan ayı itibariyle üretim çoğalır. |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
İdeal Depolama KoşullarıGenelde 0-4 ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir. |
Yetiştirilen BölgelerYetiştirildiği bölgeler Kıbrıs, Gazipaşa, İzmir, Adana ve Bursa'dır. |

Enginar
köken olarak Akdeniz bölgesi ülkelerinden gelmekte ve buralarda
iki bin yıldan fazla bir süredir yetiştirilmektedir. Enginarın
yeşil, beyaz ve viole renkli türleri bulunmaktadır. Haziran-temmuz
ayları arasında, mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm
boyunda çok senelik otsu bir bitki. Killi, kumlu ve rutubetli
topraklarda yetiştirilir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert
ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval
ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan,
uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır.
Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri
ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.

